Recepty

 

 

Domácí vaječný koňak

Ingredience (na dvě 500ml lahve):

4 žloutky, 100 ml slazeného kondenzovaného mléka, 100 ml smetany ke šlehání, 500 ml plnotučného mléka, 20 g vanilkového cukru, vanilkový lusk, 200 ml kvalitního rumu

Postup:

Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny, přidáme kondenzované mléko a smetanu a opět cca 3 min. šleháme. Do základu přidáme vanilkový lusk – rozřízneme ho, nožem oddělíme semínka a přidáme je spolu se zbylým luskem do mísy. Nakonec přilijeme mléko a rum a lehce prošleháme. Nalijeme do láhví a dáme chladit do lednice. V chladu vydrží až 3 týdny.

Perníčky podle tetičky

Ingredience:

1 lžička jedlé sody, 60 g másla, 140 g cukru moučky, 2 lžíce medu, 400 g hladké mouky, 1 lžíce perníkového koření.

Na ozdobu:

1 lžička solamylu, 1 vejce, citronová šťáva, 160 g cukru moučky

Postup:

Z hladké mouky, cukru, medu, másla, jedlé sody a perníkového koření vypracujeme těsto a necháme ho 2 dny odležet v chladu. Těsto vyválíme na plát silný 3 - 4 mm a pak z něj vykrajujeme různé tvary podle fantazie. Perníčky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je ve vyhřáté troubě při vyšší teplotě. Druhý den můžeme perníčky ozdobit bílkovou polevou, kterou si připravíme tak, že z bílků vyšleháme sníh, přidáme dobře prosátý cukr moučku, pár kapek citronové šťávy a nakonec lžičku solamylu. Polevu můžeme přibarvit potravinářským barvivem. Perníčky podle tetičky podáváme jako chutné cukroví na vánoční stůl.

Horký vánoční punč

Ingredience:

1 pomeranč, 140 g cukru krupice, 2 ks celé skořice, 500 ml vody, 4 kousky hřebíčku, 500 ml bílého vína, 130 ml rumu, 1 ks citronu, 1 badyán

Postup:

Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou a přivedeme k varu. Pak přidáme rum s vínem a také koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu. Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.

Tradiční ovocná štola

Ingredience:

250 g másla, 50 g kokosu, 250 g tvarohu, 200 g cukru moučky, 100 g vlašských ořechů, 1 kypřicí prášek, 2 vejce, rozinky, 500 g polohrubé mouky, 100 g kandovaného ovoce

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, kypřicím práškem a kokosem. Přidáme změklé máslo, vejce, tvaroh, nakrájené kandované ovoce a rozinky. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučené ploše vyválíme na silnější plát velký asi 35x25 cm. Okraje na delších stranách přehneme přes sebe. Těsto na štolu nestáčíme jako třeba závin. Připravenou štolu přeneseme na plech s pečicím papírem. Štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C dozlatova. Doba pečení je asi 45 minut. Upečenou štolu pocukrujeme a necháme vychladnout. Vypadá i chutná výborně!